Gezinshuis Ter Apel
Even voorstellen..
Hallo, wij zijn Jantinus en Jacqueline Veldman, gezinshuisouders in Ter Apel. We hebben een zoon van 21 jaar en een dochter van 16 jaar, 2 beagles, 3 gezellige katten, 2 paarden en een pony. En buiten is een ruim erf met een grote trampoline.
Ons gezinshuis heeft de naam “Roelagerveld”. We vangen maximaal 5 kinderen/tieners op tussen 10-18 jaar. We vinden het belangrijk dat elk kind zich veilig voelt en zich goed kan ontwikkelen, en daar letten we ook op wanneer we worden gevraagd of een kind of tiener bij ons kan wonen.
We wonen op het platteland, in een verbouwde boerderij, en ons weiland grenst aan het Roelagerbos. Het is een rustige en veilige omgeving, ongeveer 4,5 km van het dorp. In Ter Apel zijn basisscholen en een middelbare school (RSG Ter Apel). Voor speciaal onderwijs zoals RENN-4 of praktijkschool is er busvervoer naar Emmen of Stadskanaal. En ook vervolgopleidingen (MBO, HBO) zijn daar te vinden.
Hoe het begon?
Het is alweer een hele tijd geleden dat we zijn begonnen met het opvangen van kinderen en tieners. De eerste 4 jaar als crisispleeggezin, en sinds 2003 als gezinshuis. We hoorden op TV dat er een tekort aan pleegouders was en dat er veel kinderen waren in nood, die een plek nodig hadden. We keken elkaar aan en wisten allebei dat we wilden helpen. We vonden het leuk om kinderen op te vangen en ook om de band tussen de kinderen en hun ouders goed te houden of te verbeteren. Het beviel zo goed, dat we een paar jaar later gezinshuisouders werden, in loondienst bij Elker (dat heette toen nog anders). We hebben onze boerderij verbouwd zodat we 5 kinderen konden opvangen, met iedereen een eigen slaapkamer, een extra badkamer en een extra grote woonkamer.
We zijn inmiddels 25 jaar verder, en we vinden het nog steeds leuk om gezinshuisouders te zijn. We hebben ervoor gekozen om in loondienst bij Elker te blijven en niet zelfstandig te worden. Dit bevalt ons heel goed. Jacqueline werkt daarnaast als GZ-psycholoog en psychotherapeut bij Inter-Psy in Stadskanaal. Er is dus psychologische kennis en ervaring aanwezig in ons gezinshuis, wat helpend is. Toch is het normale dagelijks leven en een normale opvoeding de basis van ons als gezinshuis. Zodat je niet merkt dat je in een gezinshuis zit, maar een zo normaal mogelijk leven hebt. Behandelingen zoals EMDR of cognitieve gedragstherapie worden niet in het gezinshuis gegeven, maar door Accare of Lentis Jonx of bij Elker. De psychologische kennis in het gezinshuis is daarbij ondersteunend.
Er is veel veranderd in al die jaren, en we hebben veel meegemaakt, zowel leuke als minder leuke dingen. Maar het belangrijkst is dat we veel kinderen en tieners hebben kunnen helpen die waren vastgelopen, en die nu als volwassene een eigen leven hebben opgebouwd. En soms ook al eigen kinderen hebben. Soms kunnen we ook later nog een helpende hand bieden of advies, aan de opgegroeide kinderen of hun ouders, of gewoon gezellig bijkletsen.
Mocht je meer informatie willen, neem dan gerust contact op met ons of met Elker.
Jantinus en Jacqueline