Pleegzorg

Hoe kan ik pleegouder worden?

Wat is pleegzorg? 

Elk kind verdient het om op te groeien in een gezin waar hij of zij aandacht, rust en stabiliteit krijgt. Soms zijn de problemen in een gezin zo groot dat dit (tijdelijk) niet mogelijk is. Voor deze kinderen zoeken we pleegouders. Mensen die een kind een veilige plek kunnen bieden. Dit kan voor een weekend of voltijds voor een korte of langere periode. 

Waar kan ik informatie vinden over pleegzorg?

Voor mensen die nadenken over pleegzorg organiseren we regelmatig informatieavonden. Kijk hieronder voor meer informatie. Ook sturen we je graag een informatiepakket toe. Natuurlijk mag je ook altijd direct contact met ons opnemen. 

Wie kan pleegouder worden?

Iedereen van 21 jaar of ouder kan pleegouder worden. Het maakt niet uit of je gehuwd, ongehuwd of alleenstaand bent, kinderen hebt of niet. Het belangrijkste is dat je stevig in je schoenen staat, het kind veiligheid en stabiliteit kunt bieden en dat je een eigen kamer beschikbaar hebt voor het pleegkind. Voor je pleegouder kunt worden vindt er een uitgebreid onderzoek plaats naar je situatie en dat wat je een kind kunt bieden.

Kan ik als werkende ook pleegouder worden?

Of het mogelijk is werk en pleegzorg te combineren hangt af van de vorm van pleegzorg waarvoor je kiest. Bij deeltijdpleegzorg is het meestal geen probleem dat beide pleegouders werken. Bij schoolgaande kinderen is het mogelijk te werken tijdens schooltijden. In sommige gevallen is bij een langdurende plaatsing kinderopvang beperkt mogelijk. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken die bij jullie situatie passen.

Welke vormen van pleegzorg zijn er?

We kennen kortdurende pleegzorg, langdurige pleegzorg, crisispleegzorg en deeltijdpleegzorg.

Krijg ik een pleegzorgvergoeding?

De pleegvergoeding voorziet in de kosten die je maakt voor het pleegkind. Denk aan kosten voor eten en drinken, kleding, verzorging, sport, zakgeld, vakantie en kleine schoolspullen. Daarnaast kun je als pleegouder van Elker voor bijzondere kosten terecht bij Het Loket. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen staat een overzicht van fondsen en instanties waar je terecht kunt voor mogelijk extra financiële ondersteuning.