Ontvang een informatiepakket!
Wil jij ook van jouw huis een tweede thuis maken, of wil je weten wat hier allemaal bij komt kijken? Op woensdag 20 november is er een gratis online webinar waarin wij alle benodigde informatie geven.
Wil jij ook van jouw huis een tweede thuis maken? Vraag een informatiepakket aan of bezoek een informatieavond van Pleegzorg Groningen. Kijk voor meer informatie op: pleegzorggroningen.nl.
Wat is de Week van de Pleegzorg?
Van 6 tot en met 13 november is het de Week van de Pleegzorg. Tijdens deze week vragen pleegzorgorganisaties in heel Nederland aandacht voor het grote tekort aan pleeggezinnen. Momenteel wachten meer dan 800 kinderen op een veilig, tijdelijk thuis. Onder de slogan ‘Jouw huis een 2e thuis?’ wordt geprobeerd nieuwe pleegouders te werven en bestaande pleegouders te waarderen.
Samenwerking voor een betere toekomst
In Groningen werken de gemeenten en pleegzorgorganisaties Leger des Heils, William Schrikker Gezinsvormen en Elker nauw samen. Deze samenwerking helpt om ervaringen te delen, krachten te bundelen en acties op te zetten.
Activiteiten voor pleegouders
Om waardering te tonen voor bestaande pleegouders, worden er gratis uitjes aangeboden, zoals een middag in Kardinge, een bioscoopbezoek of bowlen. Deze acties zijn bedoeld om pleeggezinnen in het zonnetje te zetten.
9 november was letterlijk een spetterende dag voor pleeggezinnen in Groningen. In zwembad Kardinge genoten ze van een avond zwemmen en -dit jaar voor het eerst- duiken.
Met meer dan 150 zwemmers was het een onvergetelijke avond vol waterpret.
Mirte van 14 schreef het volgende verslag:
"Zaterdag heb ik gezwommen met pleegzorg in Kardinge. Er was dit keer ook een activiteit dat je kon duiken met van die luchtflessen en ik heb daaraan deelgenomen. En het was verrassend leuk, want je je leert eigenlijk hoe je om moest gaan met die luchtflessen, want je moet door je mond ademen. Je krijgt van die flippers aan. En je krijgt een duikbril die je op moet zetten. En je krijgt een soort van harnas aan waar de luchtfles achterop zit en dan zit daar ook dat mondstuk aan die verbonden is met die luchtfles, waardoor je kunt ademen. En dan krijg je uitgelegd hoe dat werkt. Dan moet je wel even nadenken op het begin dat je niet door je neus moet ademen want anders komt je duikbril vol met water. Toen iedereen het harnas met die luchtflessen aan had moest je controleren of alles goed was, of alles goed zat. En daarna mochten we eigenlijk gewoon vrij zwemmen en ze hadden hoepels in het water gezet, waardoor je kon zwemmen. Er waren allemaal ringen op de bodem die je op kon duiken. En je kon natuurlijk gewoon rondzwemmen. En ik weet niet precies hoe lang we dat hebben gedaan, maar het voelde wel in totaal, dus ook met alles te controleren en alles aan te trekken, een uurtje. En je krijgt ook gebaren geleerd om aan te geven onder water, het gaat goed en omlaag of omhoog. Dus die ga je ook gebruiken en na een tijdje word je allemaal weer bij elkaar geroepen, dan moet iedereen weer bij elkaar komen en dan ga je samen die harnassen losmaken. En dan ben je klaar en het is heel leuk om te doen."
Benieuwd of Pleegzorg bij jou past? Ontdek het tijdens het webinar van Pleegzorg Nederland.
Ben jij benieuwd wat het betekent om pleegouder te worden? 💙 Sluit dan aan bij het gratis webinar van Pleegzorg Nederland op woensdagavond 20 november!
In deze bijzondere sessie deelt niemand minder dan Sergio Vyent — voormalig gastheer van Blind Dates én zelf pleegkind geweest — zijn verhaal. 🗣️ Samen met een pleegouder, een biologische ouder en een oud-pleegkind, neemt hij je mee in de wereld van pleegzorg.
🗓️ Datum: Woensdag 20 november
🕖 Tijd: 20:00 uur
💻 Locatie: Online
🎟️ Meld je aan en ontdek of pleegouderschap iets voor jou is. Samen kunnen we het verschil maken! 💪💙
Ervaringsverhalen over pleegzorg
Op onze site lees je ervaringsverhalen van onze schrijvende pleegvader. Op de site van Pleegzorg Nederland vind je talloze verhalen van pleegkinderen, pleegouders en pleeggrootouders.
Wat is Pleegzorg?
Pleegzorg biedt kinderen die tijdelijk niet bij hun eigen ouders kunnen wonen een veilig en stabiel thuis bij pleegouders. Het doel is om kinderen de zorg, structuur en ondersteuning te geven die ze nodig hebben, of dit nu voor korte of langere tijd is.
Soorten pleegzorg
Er zijn verschillende soorten pleegzorg:
- Crisispleegzorg: Kortdurende opvang in noodsituaties, vaak voor enkele dagen tot weken.
- Kortdurende pleegzorg: Tijdelijke opvang, meestal enkele maanden tot maximaal een jaar, tot een kind terug naar huis kan of een andere oplossing is gevonden.
- Langdurige pleegzorg: Voor kinderen die voor langere tijd niet thuis kunnen wonen en een stabiel gezin nodig hebben.
- Weekend- en vakantiepleegzorg: Flexibele opvang, waarbij kinderen in weekenden, vakanties of op vaste momenten bij pleegouders verblijven.
Elke vorm heeft als doel een veilige en stabiele omgeving te bieden voor een kind.
Nuttige links:
Veel gestelde vragen over pleegzorg (FAQ) vind je hier.
Pleegzorg Groningen: Pleegzorg Groningen is een samenwerkingsverband tussen de organisaties Elker, Leger des Heils en William Schrikker Gezinsvormen. Samen zorgen zij voor pleegzorg in de provincie Groningen. Ze richten zich op het werven, trainen en ondersteunen van pleegouders en bieden voorlichting aan geïnteresseerden.
Pleegzorg Nederland: Pleegzorg Nederland is de landelijke organisatie die zich inzet voor pleegzorg in Nederland. Ze werkt samen met regionale pleegzorgorganisaties om het tekort aan pleeggezinnen aan te pakken, ondersteuning te bieden aan pleegouders en voorlichting te geven. Pleegzorg Nederland coördineert landelijke campagnes en activiteiten om het bewustzijn over pleegzorg te vergroten, nieuwe pleegouders te werven, en het belang van een stabiele omgeving voor kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen onder de aandacht te brengen.
Instagram Pleegzorg Groningen: https://www.instagram.com/pleegzorggroningen
Facebook: Elker pleegzorg: Facebook