
Jij &
Elker
Welkom! Hier vind je handige informatie als je hulp van Elker krijgt. Staat er niet wat jij wil weten? Stuur ons dan een mailtje!
Informatie voor jou
In onze folder voor kinderen of jongeren staat informatie die handig is voor jou. Er is ook een folder voor ouders.

Wij helpen bij
-
Als jullie thuis vastlopen. Als je hulp hebt gehad thuis of op school en het gaat niet beter. Dan helpen wij. Want wij zijn er als de problemen of vragen ingewikkeld zijn.
-
Het liefst willen we dat elk kind thuis woont. Met school in de buurt, vrienden en sporten ook. Onze professionals proberen altijd eerst oplossingen thuis te vinden. Als de stress of ruzies heel erg worden, lukt dat soms niet. Dan is de oplossing dat je (voor een tijdje) ergens anders woont.
-
Een scheiding is pittig. Voor ouders én voor kinderen. Soms loopt het zo lastig tussen ouders, dat kinderen daar echt last van hebben. Dat is helemaal niet goed voor kinderen.
-
School is voor ieder kind belangrijk. Het is de basis voor je toekomst. Soms hebben kinderen of jongeren extra hulp nodig om naar school te gaan. Daar bieden wij oplossingen voor.
-
Soms is er echt crisis. Dan gaat het thuis niet meer goed. Er moet zo snel mogelijk iets gebeuren. Bij ons werken mensen die dan meteen in actie komen. We gaan voor rust en ruimte om aan oplossingen te werken.
-
Bij ons wonen jongeren die gevlucht zijn uit hun land. Omdat het daar niet veilig is. Wij helpen ze werken aan hun toekomst hier. We zijn er ook voor gezinnen met een multiculturele achtergrond. Dit noemen we interculturele hulpverlening.
Jouw dossier
Het dossier van je kind of van jouzelf is eigendom van Elker. Ouders en kinderen hebben er recht op om het dossier te bekijken en een kopie van de gegevens op te vragen.
Om een kopie van stukken uit jouw dossier op te vragen, is het nodig dat je dit formulier volledig invult.
Je stuurt het (gescande) ingevulde en ondertekende formulier, samen met de benodigde documentatie (zie 3.), naar dossieraanvragen@elker.nl ;
Je print het formulier uit, vult het in en ondertekent het en stuurt het per post naar Elker
Je overhandigt het formulier persoonlijk, in een gesloten envelop: Haydnlaan 6, 9722 CH, Groningen, onder vermelding van: dossieraanvraag. Wanneer u dit formulier persoonlijk overhandigt, volstaat een controle van jouw legitimatiebewijs ter plaatse en is een kopie van jouw legitimatiebewijs niet nodig.
Alleen volledig ingevulde formulieren voorzien van de gevraagde documentatie worden in behandeling genomen. Binnen vijf werkdagen krijgt je een ontvangstbevestiging. Wij streven ernaar jouw aanvraag binnen vier weken af te handelen. In vakantieperiodes kan het iets langer duren voordat we aan jouw verzoek kunnen voldoen.
Bij de beoordeling van jouw aanvraag hanteren we de relevante wet- en regelgeving. Elker doet er, binnen wettelijke kaders, al het mogelijke aan om bij twijfel jouw identiteit en/of handtekening te verifiëren. Bij een eventuele afwijzing van jouw verzoek ontvangt je de schriftelijke onderbouwing. Eventuele kosten worden vooraf aan je bekend gemaakt.
Elker bewaart de kopie van jouw legitimatie niet langer dan noodzakelijk. Deze wordt verwijderd binnen een maand nadat de kopie van de dossierstukken aan je is verstrekt.
Bewaartermijnen van Elker Jeugdhulp Open en JeugdzorgPlus
De regels over het bewaren en vernietigen van dossiers zijn de afgelopen jaren gewijzigd. Sinds 2020 moeten dossiers die onder de Jeugdwet vallen 20 jaar bewaard worden; voorheen was dit korter (2003 t/m 2007: 10 jaar en 2008 t/m 2019: 15 jaar).
Op dit moment (2024) betekent het dat alle dossiers die zijn afgesloten voor 1-1-2004, zijn vernietigd en derhalve niet meer ter inzage kunnen worden verstrekt. Is een dossier ná 1-1-2004 afgesloten, dan kan een verzoek tot inzage worden ingediend.
Voor de dossiers die vallen onder de WMO, geldt een bewaartermijn van 15 jaar.
Bewaartermijnen van Het Poortje Justitiële Jeugdinrichtingen
Een dossier van Het Poortje betreffende de behandeling en/of het verblijf in een Justitiële Jeugdinrichting moet wettelijk 10 jaar bewaard blijven, vanaf het moment dat de vrijheidsstraf of vrijheidsbenemende maatregel beëindigd is.
Op dit moment (2024) betekent het dat dossiers van plaatsingen die beëindigd zijn voor 1-1-2014 vernietigd zijn en derhalve niet meer ter inzage kunnen worden verstrekt. Is een plaatsing na 1-1-2014 beëindigd, dan kan inzage in het dossier verzocht worden.
Jouw mening telt!
Bij Elker hebben we verschillende vormen van medezeggenschap. Want goede hulp bieden doen we met elkaar. Dus praten en denken medewerkers, ouders en jongeren met ons mee .

Klachten en Vertrouwenspersoon
Wij doen natuurlijk alles om de beste hulp te bieden. Toch kan het zijn, dat je niet tevreden bent over hoe de dingen gaan. Als dat zo is, geef het dan aan.
