Navigatie overslaan

“Wat is er mis met mij?”

Liam (14) heeft al veel therapieën gehad en wil geen nieuwe behandeling meer. Zijn moeder Johanna kiest daarom voor een andere aanpak. In plaats van hulp voor Liam, zoekt ze hulp voor zichzelf als ouder. 

“Ik had nog nooit van PMTO gehoord, iedereen zou moeten weten dat dit bestaat.”

PMTO helpt ouders

Johanna is gescheiden van David. Haar oudste zoon heeft een verstandelijk beperking. Die factoren samen maken dat Liam het als jongste in het gezin niet makkelijk heeft in zijn leven. Liam is nu 14 jaar. Zijn 'andere gedrag' begon toen hij een kleuter was. Sinds die tijd krijgen Johanna en David op verschillende manieren hulp voor Liam. Nu kiezen ze voor een andere invalshoek, die van PMTO, voor hen een onbekende therapie. Nu zijn zij degenen die de therapie krijgen om te leren hoe met Liam om te gaan. 

Bewustwording en verandering

In het begin twijfelt Johanna. “We moesten terug naar de basis. Ik vroeg me af of dat nog zin had, na alle therapieën die we al hadden geprobeerd.” Toch gaat ze er open in en ontdekt hoe haar eigen gedrag invloed heeft op Liam. Samen met haar ex-man leert ze anders reageren op moeilijke situaties.

Eerder kon ze bijvoorbeeld boos worden als Liam zijn schoenen buiten had laten staan en schreeuwde ze naar boven. Nu pakt ze het anders aan: ze spreekt hem rustig aan of wacht tot een beter moment, zoals tijdens het eten. “Dat lijkt simpel, maar het werkt. Liam ervaart minder ergernis en verzet zich minder tegen mij. Voor ons allebei is dat prettig.”

Patronen doorbreken

Een belangrijk onderdeel van PMTO is het herkennen en doorbreken van patronen. Johanna merkt dat ze soms automatisch in een ruzie belandt. Nu leert ze om op tijd afstand te nemen en de situatie anders te benaderen.

Een goed voorbeeld hiervan was een stedentrip die ze begin dit jaar met Liam had gepland. Omdat het niet goed met hem ging, twijfelde Johanna of ze wel moesten gaan. Liam zei op het laatste moment dat hij niet meer wilde. “Het leek alsof hij zich wilde indekken, bang dat ik tóch niet met hem op reis zou willen.” In plaats van meteen te beslissen, gingen ze samen in gesprek en vonden een middenweg. Ze gingen alsnog, maar gaven elkaar ruimte. Liam bracht veel tijd door op zijn telefoon in het hotel, terwijl Johanna zelf op pad ging. “Dat klinkt misschien vreemd, maar voor ons werkte het goed. Zo voelde hij zich niet verplicht en kon ik toch genieten van de reis.”

Iedere ouder kan ervan leren

PMTO heeft Johanna niet alleen geholpen om Liam beter te begrijpen, maar ook om naar zichzelf te kijken. Ze herkent haar eigen trauma’s en patronen en zoekt daar nu verdere hulp voor. “Ik had nog nooit van PMTO gehoord. Had ik dit eerder geweten, dan had ik het veel eerder gedaan. Dit zou voor elke ouder nuttig zijn, ook als je kind geen grote problemen heeft. Daarom deel ik graag mijn verhaal.” 

 

Verhalen van elker