Navigatie overslaan
Verblijf en wonen

Beschermd wonen

16 t/m 27 jaar Op locatie

Voor veel jongeren is de stap naar zelfstandig wonen en deelnemen aan de maatschappij niet vanzelfsprekend. Problemen met financiën, school of werk, een gebrek aan sociale steun of onvoldoende woonvaardigheden kunnen deze overgang bemoeilijken. Om deze jongeren te ondersteunen, biedt Elker begeleiding en een beschermde woonomgeving. Binnen een veilige setting krijgen zij de kans om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om uiteindelijk zelfstandig te functioneren. Elker biedt deze hulp in verschillende steden, waaronder Groningen, Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal en Winschoten.

Direct aanmelding of eerst advies? Aanmelden

Wat is beschermd wonen?

Beschermd wonen is een woonvorm waarbij jongeren begeleiding en ondersteuning krijgen bij het zelfstandig leren wonen. Elker biedt diverse vormen van beschermd wonen, zowel op eigen locaties als in zelfstandige woonruimtes. De begeleiding wordt afgestemd op de behoeften van de jongere en zijn of haar netwerk. Jongeren kunnen rechtstreeks worden aangemeld voor beschermd wonen of doorstromen vanuit een behandelgroep of andere kleinschalige voorziening binnen Elker. De begeleiding richt zich op verschillende leefgebieden, zoals woonvaardigheden, financiën, persoonlijke ontwikkeling en sociale relaties.

Wat is het doel van beschermd wonen

Het doel van beschermd wonen is om jongeren te begeleiden bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om uiteindelijk zelfstandig(er) te kunnen wonen. Dit kan betekenen dat jongeren leren hoe ze een huishouden moeten runnen, financiële verantwoordelijkheid nemen, hun psychische en fysieke gezondheid verbeteren of een sociaal netwerk opbouwen. Ook wordt er gewerkt aan dagbesteding, zoals het volgen van een studie of het vinden van werk. Samen met de jongere worden persoonlijke doelen opgesteld, met als einddoel een stabiel en zelfstandig leven met zo min mogelijk begeleiding.

Hoe werkt beschermd wonen

Bij beschermd wonen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt, met de focus op eigen regie, competentieontwikkeling en gedragsverandering. Afhankelijk van de hulpbehoefte is er begeleiding op afspraak, gepland en ongepland toezicht, en in sommige gevallen 24-uurs bereikbaarheid. Jongeren kunnen in een woonvorm met intensieve begeleiding verblijven of in een gedeelde woonruimte met meer zelfstandigheid. Indien nodig vindt er afstemming plaats met andere betrokken instanties, zoals scholen, werkplekken of financiële hulpverleners. 

Woonprojecten

Elker biedt naast Beschermd Wonen ook de mogelijkheid om begeleiding te ontvangen en te wonen binnen het woonproject in Stadskanaal en het WAD project in Delfzijl. Deze vorm van hulp is kortdurend en is bedoeld voor jongeren met een lichte tot middelzware hulpvraag. De hulp richt zich bijvoorbeeld op het voeren van een huishouden, het opstarten en volhouden van een studie of baan, het bevorderen van financiële vaardigheden of het ontwikkelen van een netwerk. De jongeren moeten in staat zijn om zelf huur te betalen. Indien jongeren nog niet over voldoende zelfstandigheidsvaardigheden en financiële stabiliteit beschikken, is er bij het WAD project de mogelijkheid om toe te werken naar het betalen van huur.

Het verschil met Beschermd Wonen is dat de woonprojecten zijn gericht op de lichtere hulpvragen, waarbij geen 24-uurs bereikbaarheid nodig is en jongeren al meer zelfstandigheidvaardigheden bezitten.

Direct aanmelding of eerst advies?

Verwijzing

Dit aanbod valt onder de Jeugdwet of de WMO beschermd wonen.

Jeugdwet: Jongeren kunnen doorverwezen worden naar beschermd wonen door het wijkteam, de huisarts, een medisch specialist of een professional van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

WMO beschermd wonen: Een consulent van Beschermd Wonen van de gemeente beoordeelt of iemand hiervoor in aanmerking komt.

In beide gevallen werken we nauw samen met de verwijzer of consulent.

Aanmelden of advies

Ben je verwijzer en wil je een cliënt direct aanmelden? Vul dan onderstaand formulier in.

Voor advies kun je terecht bij de collega's van afdeling Aanmelding en Advies via email aanmelding@elker.nl of telefoon 050 523 94 94 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 12.30).

Ander hulpaanbod

Bekijk volledig aanbod