Hulp aan jonge vluchtelingen
Elker biedt met team Viyuna in kleinschalige wooneenheden professionele begeleiding door mentoren aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’ers) in woonwijken in Groningen en Drenthe. Alle minderjarige vluchtelingen die zonder ouders (of andere meerderjarige familie) Nederland binnenkomen, krijgen een verblijfstatus en staan tot hun 18e onder voogdij van stichting Nidos. Zij mogen tenminste vijf jaar in Nederland verblijven.
Wat is hulp aan AMV's?
Ook gevluchte jongeren willen het liefst een zo gewoon mogelijk leven leiden en meedoen aan de voor hen nieuwe samenleving. De jeugdbeschermer van stichting Nidos en de mentor van Elker werken actief samen en stemmen af wat goed gaat, waar zorgen over zijn en wat er moet gebeuren afhankelijk van het perspectief van de jongere: terugkeer naar het land van herkomst of een verblijfstatus.
Wat is het doel van hulp aan jonge vluchtelingen?
Het belangrijkste doel van de hulp aan jonge vluchtelingen is het versterken van hun veerkracht en het ondersteunen van hun gezonde ontwikkeling. De begeleiding is erop gericht deze jongeren te helpen omgaan met de trauma's die ze hebben opgelopen en hen te helpen zich te integreren in hun nieuwe omgeving. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen hun verleden achter zich kunnen laten, maar ook een stabiele en positieve toekomst kunnen opbouwen. Het proces richt zich ook op zelfstandigheid, vooral wanneer jongeren 18 jaar worden en op kamers gaan wonen, zodat ze goed voorbereid zijn op hun toekomstige leven.
Hoe werkt hulp aan jonge vluchtelingen?
De hulp aan jonge vluchtelingen wordt geleverd door middel van een combinatie van ambulante begeleiding, therapieën en steun van verschillende professionals. Dit kan variëren van psychologische ondersteuning en trauma-gerichte zorg tot praktische hulp bij het vinden van huisvesting, het omgaan met administratieve zaken, en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Daarnaast werkt Elker samen met andere organisaties, zoals stichting Nidos, om interculturele bemiddeling te bieden. Het traject kan doorlopen tot de leeftijd van 21 jaar, waarbij de jongeren eventueel blijven wonen bij Elker of via ambulante zorg via een WMO-indicatie verder worden ondersteund.
Video's
RTV Noord maakte een reportage in 2024 over wonen bij Elker als jonge alleenstaande vluchteling.
Elemedin werkt op een kleinschalige woonvoorziening met jonge vluchtelingen. Hij vertelt er in deze korte video meer over:

Informatie over aanmelden en hulp aan AMV's
Meer weten over hulp aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen? Neem dan contact op met één van de teamleiders.
Dringende zaken
Contact alleen voor dringende zaken, buiten kantooruren.
Ander hulpaanbod
Bekijk volledig aanbod-
Verblijf en wonen Tot 21 jaarOp locatieGezinshuizen en behandelgezinshuizen
-
Kinderen 2 t/m 12 jaarAmbulantBOOG