Navigatie overslaan
Scheiding

Ouder­coa­ching en scheiding

Tot 18 jaar Op locatie

Een scheiding brengt vaak ingrijpende veranderingen met zich mee, zowel voor ouders als voor kinderen. Naast praktische regelzaken kunnen er ook emotionele en opvoedkundige vraagstukken ontstaan. Soms lukt het ouders niet om samen oplossingen te vinden, waardoor conflicten kunnen verergeren of er afstand ontstaat tussen een ouder en het kind. In zulke situaties kan oudercoaching ondersteuning bieden om ouders te helpen omgaan met de uitdagingen die een scheiding met zich meebrengt.

Direct aanmelden of eerst advies? Aanmelden

Wat is oudercoaching en scheiding?

Oudercoaching en scheiding richt zich op ouders die individueel hulp nodig hebben bij opvoedkundige of emotionele vraagstukken na een scheiding. Dit traject biedt begeleiding aan ouders die niet samen met hun ex-partner tot oplossingen kunnen komen. Denk hierbij aan vragen over het gedrag van het kind, de omgangsregeling of de rol van een nieuwe partner in een samengesteld gezin. Soms is psycho-educatie helpend om beter te begrijpen wat een scheiding betekent voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast kan oudercoaching steun bieden aan ouders die geen contact meer hebben met hun kind, bijvoorbeeld doordat het kind het contact weigert of omdat een rechter een omgangsverbod heeft uitgesproken.

Wat is het doel van oudercoaching en scheiding?

Het doel van oudercoaching is om ouders te helpen omgaan met de gevolgen van een scheiding en hen te ondersteunen in hun rol als ouder. Dit kan betekenen dat een ouder beter leert omgaan met moeilijke opvoedsituaties, leert communiceren met de andere ouder of leert accepteren dat contact met het kind niet mogelijk is. De coaching helpt ouders om hun eigen emoties en gedrag beter te begrijpen en grip te krijgen op hun rol in het leven van hun kind. Waar mogelijk wordt onderzocht of gezamenlijke gesprekken met de andere ouder wenselijk of haalbaar zijn.

Hoe werkt oudercoaching en scheiding?

De coaching bestaat uit individuele gesprekken met een professional, waarbij wordt gekeken naar de specifieke situatie en behoeften van de ouder. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen verschillende thema’s aan bod komen, zoals communicatie met de andere ouder, de omgang met het kind of de positie van een stiefouder in een samengesteld gezin. De gesprekken bieden ruimte voor reflectie, praktische adviezen en emotionele verwerking. In sommige gevallen wordt bekeken of gezamenlijke gesprekken met de andere ouder mogelijk zijn, maar de focus blijft altijd op het welzijn van de ouder en het kind.

Direct aanmelden of eerst advies?

Ouders kunnen een verwijzing krijgen voor dit traject van het lokale wijkteam, de huisarts, medisch specialist of een professional van Centrum Jeugd en Gezin.

Ben je verwijzer en wil je een cliënt aanmelden of eerst advies?

Een client aanmelden kan door het aanmeldingsformulier op de site in te vullen. Wil je eerst overleg of advies? Neem dan contact op met onze collega's van afdeling Aanmelding en Advies via email aanmelding@elker.nl of telefoon 050 523 94 94 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 12.30). 

Ander hulpaanbod

Bekijk volledig aanbod