Ouderschapsdiagnostiek en perspectief onderzoek
Voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar (in een vervangende opvoedomgeving) en hun ouders voor wie perspectief moet worden bepaald.
Ouderschapsdiagnostiek en perspectief onderzoek?
Ouderschapsdiagnostiek en perspectiefonderzoek zijn onderzoeken die worden ingezet bij kinderen van 0 tot 18 jaar die in een vervangende opvoedomgeving verblijven. Deze onderzoeken helpen bij het vaststellen van de opvoedmogelijkheden van de ouders en de ontwikkelingsbehoeften van het kind. Het uiteindelijke doel is om te bepalen of een terugkeer naar huis in het belang van het kind is of dat een andere woonomgeving beter passend is. Het onderzoek vindt ambulant plaats, wat betekent dat het zo min mogelijk belastend is voor het kind en de ouders.
Ouderschapsdiagnostiek en perspectiefonderzoek richten zich op het beoordelen van de opvoedvaardigheden van ouders, de hechtingsrelatie tussen ouder en kind en de ontwikkelingsbehoeften van het kind. Hierbij wordt systematisch onderzocht of ouders in staat zijn om een veilige en stabiele omgeving te bieden. Dit gebeurt door middel van observaties, gesprekken en diverse onderzoeksmethoden, zoals hechtingsinterviews en videofeedback.
Wat is het doel van ouderschapsdiagnostiek en perspectief onderzoek?
Het belangrijkste doel van deze onderzoeken is het formuleren van een goed onderbouwd advies over de toekomst van het kind. Daarbij wordt beoordeeld of een terugkeer naar huis mogelijk en verantwoord is of dat een andere woonoplossing nodig is. De veiligheid en het welzijn van het kind staan hierin altijd centraal. Daarnaast helpt het onderzoek bij het in kaart brengen van de ondersteuning die ouders eventueel nodig hebben om beter in de opvoedbehoeften van hun kind te kunnen voorzien.
Hoe werkt ouderschapsdiagnostiek en perspectiefonderzoek?
Het onderzoekstraject duurt gemiddeld vier tot zes maanden en verloopt in verschillende fasen. De gezinsonderzoeker verzamelt informatie via gesprekken met ouders, kinderen en andere betrokkenen, zoals pleegouders of hulpverleners. Er wordt gebruikgemaakt van instrumenten zoals de Beoordelingsboog, hechtingsvragenlijsten en werkkaarten uit de richtlijn voor gezinnen met complexe problematiek. Afhankelijk van de situatie kan het onderzoek in een uitgebreide of verkorte versie worden uitgevoerd. Indien nodig kan de onderzoeker ook tijdelijk ondersteuning bieden bij de terugkeer van het kind naar huis.
Video
Wat maakt ouderschapsdiagnostiek en perspectiefonderzoek uniek? In onderstaande video vertelt orthopedagoog- generalist Janne Zwat meer over perspectiefonderzoek en advies.

Ander hulpaanbod
Bekijk volledig aanbod-
Scheiding Tot 18 jaarOp locatieOuderschap Na Scheiding (ONS)
-
Scheiding Tot 18 jaarOp locatieOudercoaching en scheiding