Wat is traumabehandeling?
Wanneer klachten een kind of jongere blijven achtervolgen kan de gebeurtenis als traumatiserend worden ervaren. Bij een combinatie van een aantal klachten spreken we over een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De gevolgen van PTSS klachten hebben impact op verschillende levensgebieden, zoals het zelf- en wereldbeeld, problemen met afstemming op de ander en de omgeving en emotie-regulatieproblemen.
Het doel van traumabehandeling is dat de klachten minder erg worden of verdwijnen. De gebeurtenis beheerst hierbij niet meer het leven van het kind of de jongere. Ze kunnen eraan terugdenken zonder dat ze overspoeld worden door heftige emoties.
Omdat de klachten van een kind of jongere en de behandeling daarvan iets specifieks vraagt van de (pleeg)ouder/opvoeder, bieden we gespecialiseerde zorg voor het gehele gezin. (Pleeg)ouders/opvoeders zijn belangrijke steunfiguren en rolmodellen om de behandeling zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Hierdoor krijgen zij begeleiding in de specifieke ontwikkelingsbehoeftes van een kind of jongere. Traumabehandeling kan bestaan uit één of meer behandelmodules waarbij het belangrijk is om de behandeling zo efficiënt en effectief mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Hierbij duurt de behandeling niet langer dan nodig en maken we gebruik van wetenschappelijk goed onderbouwde hulp en de richtlijnen Jeugdzorg.