Wat is Thuisbehandeling voor het (zeer) jonge kind?
Thuisbehandeling voor het kind en gezin wordt uitgevoerd door een ambulant hulpverlener. De hulpvraag van ouders staat voorop. Er wordt systeemgericht gewerkt, dat wil zeggen dat er naar het kind, de ouders en de omgeving wordt gekeken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van principes van positief opvoeden. Het resultaat van de hulp is dat ouders vertrouwen krijgen in hun opvoedvaardigheden, waardoor zij beter kunnen omgaan met het gedrag van hun kind. De sfeer in de thuissituatie is dusdanig veranderd dat er meer aandacht is voor positieve momenten in de interactie tussen ouder en kind.
Eetproblemen
Problemen rondom het eten komen bij een groot deel van de jonge kinderen voor. Tussen de 25-50% van de kinderen laat wel eens lastig gedrag zien bij het eten. Vaak is dit kortdurend van aard. Bij sommige kinderen zijn de problemen rondom het eten hardnekkiger en is er hulp nodig. Ook kan hulp worden verleend tijdens de afbouw van sondevoeding. De impact van een eetprobleem in het gezin is groot. Het is belangrijk dat ouders hierin erkend worden en in de thuissituatie begeleiding krijgen bij het eetprobleem van het kind. In de huisbezoeken komt onder andere het volgende aan de orde:
- bijhouden van een voedingsdagboek;
- observaties van ouder en kind;
- maken van video-opnames;
- gezamenlijk opstellen van een plan van aanpak;
- in kleine stapjes werken aan doelen;
- nauw contact tussen alle betrokkenen rondom het kind en ouders.
Excessief huilen
Naar de komst van een baby wordt lang toegeleefd en is een bijzonder moment. Dit betekent ook een grote verandering in het leven van de ouders. Als de baby onrustig of moeilijk te troosten is, kan dat ouders onzeker maken. Ook bij dit soort problematiek kan Elker hulp bieden. Deze hulp vindt altijd plaats in de thuissituatie. Samen met ouders wordt gekeken welke hulp het meest passend is en waar ouders behoefte aan hebben. Meestal wordt onze hulp aangevraagd vanuit het ziekenhuis wanneer een medische oorzaak voor het huilen is uitgesloten. In overleg met ouders wordt gekeken hoeveel ondersteuning per week zij nodig hebben. Het doel van de hulp is om ouders te ondersteunen in hun (nieuwe) rol als ouder, meer inzicht te geven in de ouder-kind interactie en daarmee meer rust in de thuissituatie te creëren.