
Saskia: PSO maakte me veel sterker
Saskia (37) is moeder van drie kinderen van 5, 8 en 10 jaar. Twee wonen bij haar, één bij haar ex-partner. In dit openhartige verhaal vertelt ze hoe het traject Parallel Solo Ouderschap (PSO) bij Elker haar en haar kinderen heeft geholpen.
Hoe kwam Saskia bij Elker terecht?
“In eerste instantie verwees de gemeente ons naar Elker voor het programma Ouderschap Na Scheiding. Maar de communicatie met mijn ex-partner werkte echt niet. Het idee om met hem aan één tafel te zitten, maakte me letterlijk ziek. Elker begreep dat en stelde PSO voor. Dat was een opluchting, want mijn ex en ik kregen elk een eigen traject met zelfstandige werkdoelen.”
Een individueel traject op maat
“Mijn traject begon in juni en was in december afgerond. In totaal had ik negen gesprekken. Wat ik fijn vond, was dat het traject heel individueel was. Ik mocht zelf vragen stellen en aangeven waar ik tegenaan liep.”
Omgaan met moeilijke vragen van kinderen
“Eén van mijn grootste uitdagingen was: hoe ga ik om met wat ik mijn kinderen wel en niet vertel? Ik ben eerlijk van nature en hou niet van liegen, maar ik wilde mijn kinderen ook niet belasten met volwassen problemen. Tijdens PSO kreeg ik hier begeleiding bij.
Nu zeg ik tegen mijn kinderen als ze een moeilijke vraag stellen: ‘Ik begrijp dat je deze vraag hebt, maar dit zijn volwassen zaken. Ga er maar vanuit dat ik het onder controle heb en het goed voor jullie regel. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.’ Zo blijf ik eerlijk, maar bescherm ik ze toch.”
Rust voor de kinderen
“Soms geeft dit mijn kinderen rust, maar niet altijd. Mijn oudste vindt het fijn dat ik haar bescherm, maar wil soms toch meer weten. Dat is moeilijk, maar PSO leerde me dat méér vertellen het niet per se beter maakt.”
Meer vertrouwen als ouder
“PSO ging vooral over groei en zelfvertrouwen. Ik leerde dat ik op mijn intuïtie mag vertrouwen en dat de manier waarop ik dingen deed, helemaal niet verkeerd was. Dat besef heeft me veel sterker gemaakt.”
Meer dan verwacht
“Ik dacht dat PSO een lijstje met opvoedregels zou zijn, maar het bleek een persoonlijk traject waarin geen enkele vraag te raar was. Zo besprak ik bijvoorbeeld hoe ik als ouder meer steun kon vinden in mijn netwerk. Ik heb me altijd alleen gevoeld en deed alles zelf. PSO hielp me inzien hoeveel steunbronnen ik eigenlijk had.”
Waarom deelt Saskia haar verhaal?
“Ik hoop dat anderen in dezelfde situatie hierdoor zien dat hulp vragen geen zwakte is. Er hangt soms een stigma rond hulpverlening, maar je hoeft je niet te schamen. PSO heeft me zoveel gebracht. Bij Elker voelde ik me begrepen en gewaardeerd.
Zie het als een opleiding: als je in je werk verder wilt komen, volg je een training. Dit traject is een opleiding om een sterkere en zekerder ouder te worden. Als ik het opnieuw nodig had, zou ik het zo weer doen.”
Verhalen van elker
-
“Marloes en Sander hebben een behandelgezinshuis.”
Elker over behandelgezinshuizen -
““Wat is er mis met mij?””
Johanna over PMTO met haar zoon Liam -
“Pleegvader en schoolpsycholoog: zo verschillend maar dezelfde missie”
Jose Een gesprek met een pleegvader