Parallel Solo Ouderschap
Soms kan het conflict ouders zo beheersen, dat het hen niet lukt om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Steeds opnieuw raken ouders overspoeld door acties en reacties van de andere ouder. Ouders worden herhaaldelijk meegesleept in het onderlinge conflict, focussen zich op de strijd en op elkaar waardoor hun kinderen in de knel raken. In die situaties kan het helpend zijn om de focus te gaan verleggen naar het eigen ouderschap. Hier kan Parallel Solo Ouderschap (PSO) uitkomst bieden.
Wat is Parallel Solo Ouderschap?
Parallel Solo Ouderschap (PSO) is een traject voor ouders die niet in staat zijn om op een constructieve manier met hun ex-partner samen te werken. In plaats van te proberen de communicatie tussen beide ouders te verbeteren, richt PSO zich volledig op het eigen ouderschap en de relatie met het kind. Ouders worden geholpen om de strijd met de andere ouder los te laten en zich te concentreren op hun eigen rol en verantwoordelijkheid als opvoeder. Dit zorgt voor meer rust en stabiliteit, zowel voor de ouder als voor het kind.
Wat is het doel van PSO?
Het doel van PSO is om ouders sterker te maken in hun rol als opvoeder, zonder afhankelijk te zijn van samenwerking met de andere ouder. Dit wordt bereikt door de ouder te ondersteunen in het creëren van een stabiele en veilige omgeving voor het kind, ondanks het conflict met de ex-partner. Daarnaast leert de ouder hoe hij of zij de-escalerend kan communiceren en verantwoordelijkheid kan nemen voor eigen gedrag en keuzes. PSO draagt bij aan een betere band tussen ouder en kind, zonder dat er bemoeienis is van de andere ouder.
Hoe werkt PSO?
PSO is een individueel traject waarbij de ouder werkt met een gespecialiseerde PSO-begeleider. Het traject bestaat gemiddeld uit tien gesprekken die eens per twee weken plaatsvinden. Tijdens deze gesprekken wordt gewerkt aan het loslaten van het conflict met de ex-partner en het vinden van manieren om stress en spanningen te verminderen. Indien beide ouders deelnemen aan een PSO-traject, wordt er bewust geen onderling overleg gevoerd tussen de begeleiders, zodat de focus volledig op het individuele proces blijft. Aan het einde van het traject ontvangt de ouder een verslag met een beschrijving van de voortgang en inzichten die tijdens het traject zijn opgedaan.

Saskia: PSO maakte me veel sterker
Saskia PSO maakte me veel sterkerDirect aanmelden of eerst advies?
Ouders kunnen op naam van hun kind een verwijzing vragen via huisarts, Centrum voor Jeugd en Gezin of het sociale wijkteam. Bij een verwijzing zijn er geen kosten. Dit geldt ook voor een beschikking van de rechtbank.
Ben je verwijzer en wil je direct aanmelden of eerst advies?
Een client aanmelden kan door het aanmeldingsformulier op de site in te vullen. Wil je eerst overleg of advies? Neem dan contact op met onze collega's van afdeling Aanmelding en Advies via email aanmelding@elker.nl of telefoon 050 523 94 94 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 12.30).
Ander hulpaanbod
Bekijk volledig aanbod-
Expertise en diagnostiek Tot 18 jaar
-
Scheiding Tot 18 jaarOp locatieOuderschap Na Scheiding (ONS)